Gode råd om fodring

Korrekt fodring

Fodring efter disciplin: Alt afhængig om hesten anvendes til dressur, spring, distance- eller væddeløb skal den fodres derefter.

Væddeløbsheste har brug for hurtig energi, og de fodres derfor primært med letfordøjelig stivelse.
Dessur- og springheste har brug for en større mængde stivelse end distancehesten, men mindre stivelse i forhold til væddeløbshesten. Til gengæld skal fiberindholdet i foderet være højere end hos væddeløbshesten.

Stivelse: Der findes store mængder af stivelse i kornarterne havre, byg, hvede og majs. Stivelsen i havre optages hurtigt, mens hvede, byg og majs har en langsommere optagelsestid og kan give fejlgæring og fordøjelsesforstyrrelser.

Byg har et højt stivelsesindhold og er derfor en af de kornsorter, der oftest bruges til heste. Stivelsen tilfører hesten energi og kalorier til arbejdet. Hestens fordøjelighed af byg er 25%.
Til udfodring kan byggen med fordel enten være valset eller mikroniseret.

Havre er også en af de mest benyttede kornsorter til heste. Havre har et højt og letfordøjeligt energiindhold. Hestens fordøjelighed af havre er 85%. Til udfodring kan havren være hel eller valset.

 

Vigtigheden af grovfoder

Grovfoder: Hesten skal være dækket ind med den rette mængde grovfoder for at sikre den optimale fordøjelighed. Da grovfoder ikke dækker hele hestens behov for næringsstoffer, er det vigtigt at supplere op med vitaminer og mineraler. Grovfoder skal udgøre mindst 50% af hestens daglige foder.

 er det ideelle grovfoder til heste. Det anbefales at få lavet en grovfoderanalyse, da næringsindholdet kan variere meget. Heste skal minimum have 1,5 kg hø pr. 100 kg legemsvægt.

Wrap er det ideelle grovfoder til heste.  Man skal dog være opmærksom på, at wrap med et højt vandindhold, lavt pH og højt sukkerindhold ikke er velegnet til heste med sarte maver. Det anbefales at få lavet en grovfoderanalyse, da næringsindholdet kan variere meget.

Lucerne er et godt tilskud sammen med korn og/eller tilskudsfoder. Lucerne har et højt indhold af fordøjelige fibre og kan erstatte en del af kornet i hestens foderplan. Lucerne forlænger tyggetiden og øger spytproduktionen.

Olie bruges som energitilskud til heste. Olie er godt til heste, der har svært ved at tage på, da olie indeholder et højt kalorieindhold. Heste med nedsat appetit har også stor gavn af olie, da mængden af foder kan nedsættes. 3 dl olie svarer til energiindholdet af 1 kg havre. En hest på 500 kg må maks. få 4-5 dl olie pr. dag. Der må påregnes en tilvænningsperiode, før hesten udnytter olien optimalt.

Se eksempel på foderplan

 

For yderligere tips omkring fodring af dine heste er du altid velkommen til at kontakte en af vores konsulenter.

Vitfoss